Trening

Rumpeøvelser: De 5 beste øvelsene for å trene rumpa!

Rumpeøvelser: De 5 beste øvelsene for å trene rumpa!

Å bygge og forme en sterk og veltrent rumpe er en av de mest ettertraktede målene for mange, spesielt for jenter og kvinner som ønsker å styrke og forme kroppen sin gjennom styrketrening. Enten du er nybegynner eller en erfaren løfter, er det viktig å inkludere effektive rumpeøvelser i treningsrutinen din for å oppnå ønskede resultater. Her er de 5 beste rumpeøvelsene som vil hjelpe deg med å nå dine mål og forme en sterk og veltrent rumpe:

1. Hip Thrusts / Hoftehev
Hip Thrusts er en av de mest effektive øvelsene for å isolere og målrette rumpemusklene. Denne øvelsen fokuserer hovedsaklig på gluteus maximus, som er den største muskelen i rumpa. Utførelsen av Hip Thrusts innebærer å plassere ryggen mot en benk med en vektstang over hoftene. Ved å presse gjennom hælene, løfter du hoftene opp mot taket mens du strammer rumpemusklene på toppen av bevegelsen. 

Hip Thrusts / Hoftehev


Slik ufører du Hip Thrusts step-by-step for å maksimere effekten av øvelsen:

 • Riktig plassering av ryggen og benken: Plasser den øvre delen av ryggen mot en benk slik at den er støttet og stabil under hele øvelsen. Benken skal være stabilt plassert og ikke gli eller vippe under belastning.
 • Riktig plassering av vektstangen: Rull vektstangen over hoftene dine og sørg for at den ligger komfortabelt på hoftene uten å legge for mye press på bekkenet. Glem for all del ikke en skumgummi-pute eller en såkalt Hip Thrusts-pad, for å beskytte deg mot blåmerker og trykket fra belastningen på hoftene.
 • Føttens posisjon: Plasser føttene flatt på gulvet og i en posisjon som er komfortabel for deg. Noen foretrekker å ha føttene bredere, mens andre foretrekker dem nærmere hverandre. Finn den posisjonen som føles best for deg og som tillater deg å opprettholde stabilitet gjennom øvelsen.
 • Aktivering av rumpemusklene: Før du begynner bevegelsen, sørg for å stramme rumpemusklene dine. Dette hjelper med å forberede musklene for arbeidet de skal gjøre og kan bidra til å forhindre overdreven belastning på korsryggen.
 • Bevegelsen: Når du utfører selve øvelsen, press hoftene opp mot taket ved å skyve gjennom hælene dine. Fokuser på å bruke rumpemusklene for å løfte vekten og unngå å bruke ryggen til å presse opp.
 • Topposisjon: Når du når toppen av bevegelsen, sørg for å stramme rumpemusklene fullt ut før du senker hoftene kontrollert tilbake til startposisjonen. Dette hjelper med å sikre full aktivering av rumpemusklene gjennom hele bevegelsesområdet.
 • Pustekontroll: Pust ut når du presser hoftene opp og inn når du senker dem ned igjen. Å puste riktig kan bidra til å opprettholde stabilitet og kontroll under øvelsen.
 • Progressiv belastning: Gradvis øk belastningen over tid etter hvert som du blir sterkere. Dette kan gjøres ved å legge til vekter på vektstangen eller øke antall repetisjoner og sett.
2. Romanian deadlift / Rumensk Markløft
Rumensk Markløft er en øvelse som ikke bare målretter rumpa, men også hamstringene og nedre del av ryggen. For å utføre denne øvelsen, står du med en vektstang foran deg, og ved å bøye i hoftene mens du holder ryggen rett, senker du vektstangen mot gulvet. Deretter bruker du rumpemusklene og hamstringene for å trekke vektstangen tilbake til startposisjonen.

Romanian deadlift / Rumensk Markløft

Slik ufører du Rumenske Markløft step-by-step for å maksimere effekten av øvelsen:

 • Startposisjon: Stå med føttene litt bredere enn skulderbredde fra hverandre, og plasser tærne litt utad. Hold en vektstang eller manualer foran deg med et overhåndsgrep, håndflatene vendt nedover. Ryggen din skal være rett, brystet opp og skuldrene tilbake.
 • Bøy i hoftene: Bøy fremover i hoftene mens du holder ryggen rett. Du skal føle en strekk i baksiden av lårene (hamstrings). Pass på å ikke bøye i ryggen for mye, dette kan føre til skader.
 • Bevegelsen: Senk vektstangen eller manualene langs forsiden av lårene mens du bøyer i hoftene. Hold vekten nær kroppen din gjennom hele bevegelsen for å opprettholde balanse og kontroll.
 • Hold ryggen rett: Under hele øvelsen er det viktig å holde ryggen rett. Unngå å runde ryggen, da dette kan øke risikoen for skader på nedre rygg.
 • Aktiver hamstrings: Bruk bevegelsen i hoftene til å stramme hamstrings når du reiser deg opp igjen. Fokuser på å presse gjennom hælene mens du reiser deg opp for å få mest mulig ut av øvelsen.
 • Pustekontroll: Pust ut når du bøyer deg fremover, og pust inn når du reiser deg opp igjen. Å puste riktig kan hjelpe deg med å opprettholde stabil trykk i magen og ryggen gjennom hele bevegelsen.
 • Kontroller bevegelsen: Senk vekten kontrollert nedover og opp igjen. Unngå å hoppe eller svinge vekten, da dette reduserer effekten av øvelsen og øker risikoen for skader.
 • Start med lett vekt: Hvis du er nybegynner eller ikke er vant til Rumensk Markløft, begynn med en lett vekt og fokus på riktig teknikk før du øker belastningen.3. Lunges / Utfall 
Utfall, også kjent som Lunges, er en flott øvelse for å trene både rumpe og lår samtidig. For å utføre Lunges, tar du et stort skritt fremover med en fot og senker kroppen nedover ved å bøye begge knærne til omtrent 90 graders vinkel. Pass på at det fremste kneet ikke går forbi tærne. Deretter presser du deg tilbake til startposisjonen ved å bruke rumpemusklene og lårmusklene.

Lunges / Utfall

Slik ufører du Lunges step-by-step for å maksimere effekten av øvelsen:

 • Riktig fotplassering: Stå oppreist med føttene i hoftebredde fra hverandre og tærne pekende rett frem. Dette er startposisjonen for øvelsen.
 • Ta et stort skritt fremover: Velg hvilken fot du vil starte med, og ta et stort skritt fremover med den foten. Når du tar skrittet, sørg for at hele foten lander trygt på bakken, og at kneet ikke går forbi tærne.
 • Senk kroppen nedover: Bøy knærne og senk kroppen nedover mot gulvet ved å bøye begge knærne til omtrent 90 graders vinkel. Pass på at kneet på den fremre foten forblir stabilt og ikke faller innover eller utover.
 • Hold overkroppen oppreist: Under hele bevegelsen, hold overkroppen oppreist med brystet åpent og skuldrene tilbake. Unngå å lene deg for mye fremover, da dette kan øke belastningen på knærne og ryggen.
 • Aktiver rumpe- og lårmusklene: Fokuser på å bruke rumpe- og lårmusklene for å presse deg tilbake til startposisjonen. Skyv gjennom hælen på den fremre foten for å reise deg opp igjen.
 • Pustekontroll: Pust ut når du senker kroppen nedover, og pust inn når du reiser deg opp igjen. Å puste riktig kan bidra til å opprettholde stabil trykk i magen og ryggen gjennom hele bevegelsen.
 • Fokus på balanse: Hold fokus på balansen din gjennom hele øvelsen. Dette kan være spesielt utfordrende når du tar et stort skritt fremover, så vær oppmerksom på kroppens posisjon og juster etter behov.
 • Variasjon: Utfør lunges med forskjellige varianter, for eksempel fremover, bakover eller sidelengs lunges, for å målrette forskjellige deler av beina og rumpe.
 • Start med kroppsvekt: Hvis du er nybegynner eller ikke er vant til Lunges, begynn med kroppsvekten din før du legger til vektbelastning eller manualer.4. Sumo Squat / Sumo Knebøy
Sumo Knebøy er en variant av den tradisjonelle knebøyen som plasserer mer vekt på rumpa og indre lår. For å utføre Sumo Knebøy, står du med føttene bredere enn skulderbredden, og tærne peker lett utover. Deretter senker du kroppen nedover ved å bøye knærne mens du holder ryggen rett, og presser deg opp igjen ved å bruke rumpemusklene og lårmusklene.

Sumo Squat / Sumo Knebøy

Slik ufører du Sumo Squat step-by-step for å maksimere effekten av øvelsen:

 • Fotposisjon: Stå med føttene betydelig bredere enn skulderbredde, med tærne pekende utover i en vinkel på omtrent 45 grader. Dette er en bredere fotposisjon enn den vanlige knebøyen, og det vil bidra til å aktivere forskjellige muskelgrupper.

 • Ryggholdning: Hold ryggen rett og brystet opp. Unngå å lene deg for mye fremover eller bakover under øvelsen. Dette bidrar til å opprettholde en god holdning og reduserer risikoen for ryggskader.

 • Aktivering av muskler: Aktiver rumpe- og lårmusklene ved å presse hoftene bakover når du senker deg ned i knebøyen. Tenk på å spre gulvet med føttene dine for å engasjere musklene på innsiden av lårene.

 • Kne-posisjon: Pass på at knærne er i samme retning som tærne gjennom hele bevegelsen. De bør ikke falle innover eller utover. Dette bidrar til å forhindre kneskader og opprettholde riktig form.

 • Dybde: Senk deg ned i knebøyen til lårene er parallelle med gulvet, eller så langt ned som komfortabelt for deg. Det er viktig å opprettholde god teknikk og kontroll over bevegelsen.

 • Pustekontroll: Pust inn når du senker deg ned i knebøyen, og pust ut når du presser deg opp igjen til startposisjonen. Å puste riktig kan hjelpe deg med å opprettholde stabil trykk i magen og ryggen gjennom bevegelsen.

 • Kontroller bevegelsen: Senk deg ned og press opp igjen med jevn og kontrollert bevegelse. Unngå å hoppe eller svinge kroppen, da dette kan redusere effekten av øvelsen og øke risikoen for skader.

 • Variasjon: Utfør sumo knebøy med vekter som vektstang eller manualer for å øke intensiteten. Du kan også prøve forskjellige varianter, for eksempel puls-squats eller sumo goblet squats, for å målrette forskjellige muskelgrupper og utfordre kroppen på nye måter.5. Bulgarian Split Squats / Bulgarsk Utfall
Bulgarian Split Squats er en utfordrende øvelse som bidrar til å øke styrke og stabilitet i rumpe og lår. For å utføre denne øvelsen, står du et par skritt foran en benk eller en lav plattform. Plasser den ene foten på benken bak deg og senk kroppen nedover ved å bøye det fremste kneet. Pass på at det fremste kneet ikke går forbi tærne. Deretter presser du deg tilbake til startposisjonen ved å bruke rumpemusklene og lårmusklene.

Bulgarian Split Squats / Bulgarsk Utfall

Slik ufører du Bulgarian Split Squats step-by-step for å maksimere effekten av øvelsen:

 • Startposisjon: Plasser en benk eller en forhøyet overflate bak deg. Stå et skritt foran benken med føttene i hoftebredde fra hverandre.

 • Benplassering: Plasser den ene foten på benken bak deg, og ha den andre foten plantet godt foran deg. Den bakre foten skal være plassert med tærne ned, og den fremre foten skal være i en stabil posisjon, med tærne pekende rett frem.

 • Ryggholdning: Hold ryggen rett og brystet opp mens du utfører øvelsen. Dette bidrar til å opprettholde en god holdning og reduserer risikoen for skader.

 • Senking av kroppen: Senk kroppen nedover ved å bøye i kneet på den fremre foten. Pass på at det fremre kneet ikke går forbi tærne. Den bakre kneet skal nærme seg gulvet uten å berøre det.

 • Aktivering av muskler: Fokuser på å bruke musklene i den fremre låret og rumpa til å presse deg opp igjen til startposisjonen. Skyv gjennom hælen på den fremre foten for å reise deg opp.

 • Balanseteknikker: Hold fokus på balansen din gjennom hele øvelsen. Dette kan være spesielt utfordrende når du utfører bulgarske utfall på en forhøyet overflate. Bruk armene til å hjelpe med balansen om nødvendig.

 • Dybde: Senk deg ned i en komfortabel dybde, slik at det bakre kneet nærmer seg gulvet. Hold kontroll over bevegelsen og unngå å miste balansen.

 • Pustekontroll: Pust inn når du senker deg ned i utfallet, og pust ut når du reiser deg opp igjen til startposisjonen. Å puste riktig kan bidra til å opprettholde stabil trykk i magen og ryggen gjennom øvelsen.

 • Variasjon: Utfør bulgarske utfall med vekter som manualer eller en vektstang for å øke intensiteten. Du kan også prøve forskjellige varianter, for eksempel bulgarske utfall med hopp eller med en bakre spark, for å målrette forskjellige muskelgrupper og utfordre kroppen på nye måter.

Med disse 5 effektive rumpeøvelsene i treningsrepertoaret ditt, er du klar til å styrke, bygge og å forme rumpa på gymmet Husk å variere intensitet og vektbelastning i treningsrutinen din for å oppnå best mulige resultater. Og du, den aller beste måten å fremheve resultatet du har jobbet for, er en tights eller short med skikkelig scruncheffekt!

Enjoy the journey!